Rodina Gotzmann: Wilhelmína "Vilma" Gotzmannová, časť prvá


Pri prezeraní budapeštianskych matričných záznamov som narazila na Vilmu Gotzmannovú, dcéru mojich praprastarých rodičov Jakuba a Juliany z Hniezdneho, o ktorej som ani nevedela, že ju mali. Chýbala v rodokmeni mne aj strýkovi Pavlovi, pretože počas indexovania jej krásne skomolili meno a akosi sme na ňu nenarazili. Ako sa dievča zo severu Slovenska dostalo do hlavného mesta Uhorska?

Vilma buduje Budapešť

V minulosti mladé dievčatá z dedín často cestovali za prácou do Budapešti. A tam sa im akosi podarilo otehotnieť... Mnoho detí nedokončilo školu. Väčšina našich predkov na konci 19. storočia nevedela čítať ani písať. A načo by to vôbec potrebovali? Rodiny boli veľké. Od chlapcov sa vyžadovalo, aby pomohli na farmách alebo v rodinných obchodoch. Od dievčat sa zas očakávalo, že sa budú pomáhať starať o svojich mladších súrodencov a vykonávať domáce povinnosti namiesto toho, aby chodili do školy. Mnoho mladých žien nebolo dostatočne vzdelaných na to, aby mali to, čo dnes nazývame kariérou. Synovia a dcéry boli povzbudzovaní k tomu, aby sa oženili mladí - aspoň bude o jedny hladné ústa menej. Dievčatá boli tiež povzbudzované k tomu, aby odišli z domu, aby išli do väčších miest, kde si nájdu prácu a budú môcť posielať peniaze domov a podporovať tak svoju rodinu. No a pracovné miesta, na ktoré sa kvalifikovala takmer každá dievčina z dediny, boli tie, ktorých znalosti sa učili od mladého veku od svojich matiek, babičiek a kmotier. Teda slúžky, šičky, opatrovníčky detí a podobne.

Slovenský prostý ľud na konci 19. storočia.
Neviem, kedy a ako dorazila Vilma Gotzmannová do Budapešti, v akej rodine žila a kto bol otcom jej dieťaťa. Viem len to, že Vilma Gotzmannová mala len 16 rokov, keď sa jej v roku 1894 narodila dcéra Vilmuška.

{VIAC O VILME}            {VIAC O VILMUŠKE}

Potom sa o Vilme opäť stráca stopa, a nachádzame ju až o desať rokov neskôr. Vilma sa totiž rozhodla začať nový život a to rovno v Amerike. Dňa 27. septembra 1904 pristála na Ellis Islande. Priplávala loďou Kaiser Wilhelm II. Mala 26 rokov a stále bola slobodná. Podľa záznamov ju tam čakal Bany Klein, švagor. Vilma cestovala s Gizellou Kleinovou. Klein bolo v tej dobe v Hniezdnom rozšírené priezvisko, takže to mohol byť manžel jej sestry Márie alebo Alžbety (Karolína sa vydala za nejakého gréckokatolíka zo Spišskej Novej Vsi a viac sestier nemala. Alebo to bol brat jednej z manželiek jej bratov Štefana, Andreja alebo Leopolda??) Alebo to bol len sused, ktorému rodičia Vilmy zaplatili, aby ju čakal v USA.



Vilma sa tak, ako mnohí iní jej súčastníci, rozhodla hľadať šťastie za Veľkou mlákou. Mala tam zázemie v podobe rodiny a asi ju v Budapešti ani Hniezdnom nečakala žiadna budúcnosť, tak sa rozhodla začať odznova na Novom kontinente. Doslova.

V lodných záznamoch som totiž nenašla ani jeden záznam o tom, že by Vilma cestovala so svojou dcérou, ktorá by v tej dobe mala mať 9-10 rokov. Na začiatku som si teda myslela, že jej dcéra, malá Vilmuška, možno v detstve zomrela, ako to bývalo bežné. Alebo sa jej Vilma vzdala. Alebo ju vychovávala rodina jej otca, o ktorom nič neviem. Alebo...

Pri hľadaní lodných záznamov o Vilme Gotzmannovej, ktorá priplávala do USA, mi však ancestry.com odrazu ukázalo akúsi inú Vilmu. Ktorá prišla do USA o štyri roky neskôr. Ako trinásťročná sirota.


Stretli sa niekedy Vilma s Vilmuškou? Kde bola Vilmuška predtým, ako ju Paulína doviedla do USA? A čo sa stalo s Vilmou po emigrácii?

                                                                {POKRAČOVANIE}

Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.