Alfonz Zitkovič, manžel

Alfonz Zitkoviť so synom Alfrédom.
Alfonz Zitkovič bol jediný manžel Wilhelmíny Minnie Gotzmann, za ktorého sa vydala v roku 1922. Údajne sa však už poznali skôr... 

Všetko sa to začalo v Hniezdnom

Alphonsus Stephanus Zitkovics sa narodil 16. augusta a pokrstený bol 18. augusta 1872 v Hniezdnom. Jeho rodičia boli Alphonsus Zitkovics, kožušník, a Johanna Moncsko. Bývali v Hniezdnom 129. Jednopodlažný obdĺžnikový trojtraktový dom je postavený v štýle baroka a pochádza zo sedemnásteho storočia. Počas rokov na ňom prebehlo niekoľko úprav, v rokoch 1774, 1907, neskôr v druhej polovici dvadsiateho storočia. Meštiansky dom je dnes zaradený medzi pamiatkové objekty.

Pohľad na dom Hniezdne 129 z roku 2018.

Krstní rodičia malého Alfonza boli Andreas Schlachta a Johanna Mitnik. Pokrstil ho kaplán Pavol Soffranko, pôvodom zo Spišského Hrušova. V Hniezdnom pôsobil v rokoch 1872-1873 spolu s farárom a dekanom Jurajom Lesnitzkým.



Alfonz sa ešte na Slovensku stretol s mladou dievčinou menom Mária Terézia Kaplarčíková, ktorá sa čoskoro stala jeho manželkou. Maria Theresa Kaplartsik (Kaplarcsik/Kaplartsck/Kaplartsik) bola pokrstená 7. marca 1875 v Spišskej Novej Vsi. Jej rodičia boli Stephan Kaplartsik a Anna Szarnuyik/Czarnik.

Alfonz cestuje do USA

Alfonz a Mária Terézia sa 12. novembra 1896 v nemeckom Hamburgu nalodili na loď Normannia a odišli za novým životom v Amerike. Pod vedením kapitána Barendsa sa dostali až do New Yorku a mladý pár nestrácal ani sekundu. Istá Mary Kaplarcsik sa totiž vydala už 21. novembra 1896. Prvé dieťa Alfonza a Márie Terézie, syn menom Alfréd, sa narodil 6. apríla 1897. V čase svadby tak bola Mária Terézia štyri mesiace tehotná. Utiekol mladý pár do Ameriky, aby si zarobili na nový život pre seba a svojho nastávajúceho potomka? Alebo utiekol Alfonz preto, že mal na ceste ďalšie, nelegitímne dieťa?

Rozdelená rodina

Alfonz a Mária Terézia mali spolu štyri deti, syna Alfréda (1897-1976), dcéru Annu Johannu (1898-1943), Margarétu (1900-1982) a Teréziu (1904-1997). Alfréd sa narodil 6. apríla 1897, Anna sa narodila 12. septembra 1898, Margaréta sa narodila 17. augusta 1900 a Terézia sa narodila 9. októbra 1903. Podľa sčítania obyvateľstva z roku 1930 uvádza Terézia ako miesto narodenia Československo. Cestovala v roku 1903 tehotná Mária Terézia naspäť domov a narodila sa jej tam dcéra? Nanešťastie zatiaľ som nenašla žiadne lodné záznamy, ktoré by uvádzali Máriu Teréziu na ceste naspäť do USA.

Terézia sa do USA vrátila až v roku 1921 na palube lode Rijndam. V roku 1918 žila Mária Terézia na 620 Webster Street v meste Schenectady, takže je možné, že svoju najmladšiu dcéru nechala na výchovu rodine v Spišskej Novej Vsi a tá sa po dovŕšení dospelosti rozhodla vydať za rodičmi do USA. Aj Alfonz a Anna na chvíľu navštívili krajinu svojich rodičov. V roku 1913 sa 16-ročná Anna a 17-ročný Alfonz vrátili do USA na palube lode George Washington. Nezobrali však so sebou 13-ročnú Margarétu, na spiatočnej ceste ani 10-ročnú Teréziu.

Hneď ako uplynulo desať neprerušovaných rokov, po ktorých sa dalo žiadať o americké občianstvo, Alfonz si v roku 1907 podal žiadosť o americký pas. Nežiadal však v ňom aj o pas pre svoju ženu a deti, len pre seba. Deti, ktoré sa narodili na pôde USA, boli samozrejme americkí občania. Prečo však nežiadal o pas aj pre Máriu Teréziu? Žeby preto, že bola stále v Európe? A čo najmladšia Terézia? Že by žiadal o pas preto, aby mohol navštíviť dcéru, ktorá sa narodila a vyrastala v Spišskej Novej Vsi?

Vdovec

V roku 1920 sa Mária Terézia presťahovala na 6 Spring Avenue. O dva roky neskôr bola mŕtva. Mária Terézia Zsitkovitz zomiera v roku 1922 vo veku 47 rokov. Pochovaná je na cintoríne Svätého Jozefa (St. Joseph's Cemetery) v Schenectady, New York. Alfonz mal 50 rokov, no status vdovca si dlho neužil. Už 16. septembra 1922 sa oženil s Wilhelminou Minnie Gotzmannovou, ktorá na neho čakala v zálohe už dlhé roky. Ich manželstvo však bolo všetko, len nie šťastné.

Náhrobok Alfonza Zikovitza s manželkou Máriou Teréziou. Napriek tomu, že sa Alfonz oženil doslova mesiace po jej smrti, pochovaní sú spolu na cintoríne St. Joseph's Cemetery v Schenecktady, New York.

Nešťastné manželstvo

Hoci sa Alfonz a Minnie zobrali doslova mesiace po smrti jeho prvej manželky, ich manželstvo nebolo šťastné. Dva roky po svadbe, v septembri 1924, sa vydala Alfonzova dcéra Anna. Jej nová macocha Minnie nie je spomenutá v oznámení o svadbe.

Preklad: Bývalá obyvateľka Schenectady sa vydala v Philadelphii.
Pani D. B. Henersonová.
Anna Zikowitz, bývalá obyvateľka mesta, a pán D. B. Henderson, sa vzali 16. augusta v Philadelphii na fare miestneho nemeckého katolíckeho kostola. Sobáša sa zúčastnili slečna Margaret Zikowitz, sestra nevesty, a dvaja nevestini ujovia, Fred Zikowitz a Paul Petras. Po obrade nasledovala svadobná hostila. Pán a pani Hendersonovci neskôr odišli do Harrisburgu, kde budú odteraz bývať.

Nečudo, že v roku 1925 to medzi Alfonzom a Minnie poriadne škrípalo, ako to aj dokazujú miestne noviny.



Preklad: U Zikovičovcov lietali taniere a hrnce.
Problémy v domácnosti predstavili na súde.
S príbehmi o lietajúcich tanieroch a hrncoch, horúcej vode, škrteniu a iných metódach týraniach porozprávala pani Minnie Zikovitz včera pred sudcom Edwardom C. Whitmyerom a požiadala ho o rozluku manželstva, alimenty a správne poplatky od svojho manžela Alfozna Zikovitsa. Zaujímavosťou na celkom prípade je to, že už dlhé roky pred ich manželstvom, ktoré uzavreli v roku 1922, sa "pár intímne stretával", aj keď Alfonz mal manželku a dieťa v Maďarsku, ktorá napokon prišla do tejto krajiny a neskôr zomrela.
Pani Zikovitz uviedla, že jedného rána hneď po prebudení vedela, že jej manžel je v nepríjemnej nálade. Vyšiel zo spálne, práve keď stála pri sporáku a snažila sa zovrieť vodu na kávu, a obvinil ju z klamstva. Potom ju schmatol za krk a začal ju škrtiť, povedala. Odstránim ťa z cesty, údajne povedal Alfonz. Pani Zikovitz vypovedala, že sa v tom momente začala báť o svoj život a preto zdvihla hrniec horúcej vody a šmarila ju za rameno, pri čom jej manžel ju okamžite pustil. O niekoľko týždňov neskôr ho prepustili z nemocnice, kde ho ošetrovali pre hlboké rany na hrudi a rukách, ktoré mal zasiahnuté vriacou vodou.
Manželov príbeh bol popieraním toho, čo povedala jeho manželka. Alfonz povedal, že bol nútený žiť s neustále sa sťažujúcou a temperamentou harpyou, zatiaľ čo on bol poslušný, oddaný a pracovitý. Vyjadril sa, že ona na neho často hádzala rozličné taniere a poháre a raz ho len tak-tak minul ostrý nôž. Jeho manželka vyvrátila jeho slová a povedala, že nôž hádzala do dresu, nie na manžela.
Zikovits povedal, že bol obarený vriacou vodou, pretože právom obvinil svoju manželku z klamstva. Ona ho začala verbálne napádať a preto bol prinútený chytiť ju za krk, aby zastavil neustávajúci príval slov. Jeho manželka, ktorej sa toto správanie nepáčilo, ho vzápätí obarila.
Rozhodnutie o tomto prípade je teraz na sudcovi a právnikoch, Arthurovi S. Goldenovi, ktorý zastupuje manželku, a Jamesovi A. Learymu, ktorý zastupuje manžela.

V máji 1932 ho navštívila dcéra Anna a zjavne to bola veľká udalosť, keď sa o nej písalo aj v novinách. Opäť ani zmienka o Minnie.


Minnie zomiera v roku 1934 na krvácanie do mozgu. Zomrela v dome svojej dcéry. Podľa rozličných sčítaní obyvateľsva v priebehu dvanásťročného manželstva s Alfonzom spolu zdieľali rovnakú adresu len minimálne.

Opäť vdovec

V októbri 1938 sa zasnúbila Alfonzova druhá dcéra Tereza.

Preklad: Alfonso Zikovitz z ulice Broadway oznámil zasnúbenie svojej dcéry, slečny Terézie Zikovitz,  a pána Stephena Hidegha mladšieho, syna Stephena Hidegha z ulice Fairview. Obaja snúbenci sú zamestnanci spoločnosti General Electric.

Svadba sa konala o mesiac neskôr.



V roku 1948 žil v domove dôchodcov.



Spomenuli ho aj v roku 1955.


Alfonz zomrel 7. septembra 1958.



Viac info TU. Mal 86 rokov. 




Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.