Rodina Gotzmann: Wilhelmína "Vilma" Gotzmannová, časť druhá

Z Vilmy sa stala Minnie

Najskôr som začala pátrať po osude Vilmy. Vyzerá to tak, že si poameričtila meno a z nemeckej Wilhelmíny a maďarskej Vilmy sa za Veľkou mlákou volala Minnie. V sčítaní obyvateľstva z roku 1910 ju však nachádzame pod menom Mary. Tridsaťtriročná "Mary" pracovala ako slúžka v rodine staršieho pána, írskeho imigranta menom J. J. Mc Enroe s manželkou Mary a dospelým synom J. F. Mc Enroe. Žili na 713 Union Street, Schenectady, NY. Obrovská sedemizbová vila bola postavená v dobrej štvrti mesta v roku 1900 a dodnes stojí, aj keď dnes slúži ako kancelárska budova a sídli v nej napríklad zubár.

Dom na 713 Union Street, kde Vilma pracovala v roku 1910.
Počas svojho pobytu v Schenectady sa Minnie zapojila do boja proti chrípke a v roku 1914 za svoje úsilie aj obdržala ocenenie.

Minnie sa sťahuje na Manhattan


Čoskoro, ako sa rozkukala v novom svete, Minnie sa zamestnala na Manhattane. Podľa sčítania obyvateľstva z roku 1920 Minnie Gotzmann žila a pracovala ako slúžka v rodine bohatého židovského právnika Norvina Lindheima a jeho manželky Irmy. Irma Lindheimová je však omnoho zaujímavejšia ako jej manžel. Irma "Rama" Levy bola výnimočná a komplexná žena, ktoré stála na čele židovského zionistického hnutia. Narodila sa v New Yorku v rodine asimilovanej židovskej rodiny z Nemecka, a už od malička bola výnimočná svojim intelektom, zvedavosťou a nezávislosťou.   V roku 1907 napríklad preukázala svoju nezávislosť (a tvrdohlavosť), keď sa proti vôli svojich rodičov vydala za mladého právnika Norvina R. Lindheima. Počas prvej svetovej vojny v roku 1917, slúžila ako jediná židovská poručíčka v motorovom zbore Spojených štátov. Na Columbia University študovala sociálnu prácu a v roku 1922 (čiže v čase, kedy u nej bola zamestnaná Minnie), sa stala prvou ženou, ktorá nastúpila do novovytvoreného Jewish Institute of Religion založeného rabínom Stephenom S. Wiseom. Irma sa neskôr začala zaujímať o zionismus, niekoľkokrát cestovala do Palestíny a napokon sa na konci dvadsiatych rokov stala prezidentkou organizácie Hadassah, dobrovoľníckej ženskej židovskej organizácie. Tesne pred päťdesiatkou, po náhlej smrti svojho manžela, napokon odcestovala do Palestíny a začala nový život v kibuci.

Vráťme sa však naspäť k Minnie. Rodina Lindheimovcov žila na 29 West 74th Street na Manhattane, úhľadnom štvorposchodovom hnedom dome postavenom v roku 1910. Dom na tichej ulici lemovanej stromami je aj dnes symbolom luxusu a hoci ho premenili na niekoľko bytov, človek si ľahko dokáže predstaviť Minnie, ako sa v ňom stará o početnú rodinu Lindheimovcov. A že sa teda bolo o koho starať! V roku 1920 mali tridsaťdeväťročný Norvin a tridsaťtriročná Irma niekoľko detí: jedenásťročného syna Norvina Juniora, sedemročnú dcéru Hortense Amy, päťročné dvojičky Donalda Roberta a Stevena Waltera a bábätko Richarda Williama. Žila s nimi aj Norvinova matka Hortense, guvernantka Hedwig Tiedeman, komorník Joseph Taschler, slúžka Katherine Burke, zdravotná sestra Mary Dumson, slúžka Josephine Gonrdon, kuchárka Jenny Martha Enderlein, a slúžka Margaret E Guthrie. Nečudo, že potrebovali takýto domisko!

Newyorský dom rodiny Lindheimovcov.

Svadobné zvony

Minnie Gotzmann sa 16. septembra 1922 vydala za akéhosi Alfonza Zikovitza (možné varianty priezviska sú Zikovitz, Zitkovitz, Zsitkovitz) a usadila sa v meste Schenectady, rovnakom meste, kde napokon skončila aj jej dcéra Vilmuška. Alfonz bol od nej starší, mal niekoľko detí a tipujem, že bol vdovec. V roku 1919 sa totiž oženil so ženou menom Anna Potpinka. Ich manželstvo, zdá sa, nebolo z lásky. Počas sčítania ľudu z roku 1930, kedy by mala byť osem rokov vydatá, je Alfoz Zitkovitz uvedený ako ženatý, no sčítaný bol len s dcérou Theresou, a nie aj s manželkou. Býval na 1902 Euclid Avenue, v bytovkovom dome postavenom v roku 1900, ktorý stále stojí. Minnie Zikovitz je uvedená ako slúžka na 1077 University Place v rodine Johna G. Barryho, miestneho prominenta a riaditeľa v spoločnosti General Electric Company, takže je možné, že manželský pár žil oddelene.

Dom na 1077 University Place, kde Vilma pracovala ako slúžka. Viac fotiek tohto historického skvostu TU.

Neskoršie roky

Minnie zomrela v sobotu 31. marca 1934 v dome svojej dcéry Vilmušky na krvácanie do mozgu. Mala 56 rokov. Oznam z novín hovorí: "Pani Minnie Zitkovitz zomrela v sobotu popoludní v dome svojej dcéry, pani Konstant Slater, 1670 Campbell Ave, po päťdnovej chorobe. Rozlúčka sa bude konať dnes ráno o 9:15 v dome jej dcéry a o desiatej sa bude slúžiť omša v kostole Svätého Jána Evanjelistu na Union Street. Pohreb bude na cintoríne Most Holy Redeemer Cemetery na Troy Road. Pani Zitkovitz sa narodila v Maďarsku a obyvateľkou mesta bola od roku 1904. Okrem svojej dcéry za sebou zanecháva brata a jednu sestru, ktorí žijú v Maďarsku."


Zdroj TU.

O tom, že s manželom boli na nože, vypovedá aj jej závet. Podľa neho totiž zanechala svoj majetok v hodnote 250 dolárov a nehnuteľnosť v hodnote 100 dolárov svojej dcére Minnie Schlachta. Manžel Alfonz Zikovitz zdedil sumu jeden dolár, čo sa bežne robí na znamenie toho, že na dotyčného sa v závete nezabudlo, no majiteľ závete mu rozhodne nechce odkazovať svoj majetok (aby neskôr nebolo možné závet napadnúť.)


Žiadne komentáre:

Používa službu Blogger.